路亚发烧友——路亚运动风向标

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

我也有米级鳡鱼

时间:2011年8月11日中午12点~12点30分
地点:中山市某镇围内河
竿:国产竿 ML702 中软竿
轮:ABU 枭龙STX10
线:1号PE
前导线:5元一卷4.5尼龙线
路亚:10G黑背闪白身铅笔
目标鱼:鳡鱼

8月8日以以上同样装备中到一条鳡鱼,目测过米,由于假饵是几蚊鸡个种平嘢,可能原装钩唔够硬,中鱼后攻咗约15分钟之后条鱼就甩咗。
攻鱼到十分钟个时已经边攻边打电话比朋友带捞网过来,电话打完之后见条鳡鱼反晒肚咁,拖近自己之后就用鱼钳去钳渠,点知渠一见到个鱼钳放近就发力,呜~~~,甩咗,一睇,原来个钩俾条鱼拉挞咗,好激气,换咗钩再路过,条鳡鱼追咗两次假饵都无咬,可能系因为条鱼认得个条整痛渠个口嘅假鱼仔。算,第日再来过。

8月11日中午,我带上捞网,换咗所谓靓钩,开竿,第二竿掟出去收唔够两米,条鳡鱼就攻击假饵了,一口咬中,鳡鱼系约十五米外水面打出好大一阵水花,吱吱~~吱吱~~约3分钟左右拉到身边,但条鱼好大力,捞网无办法揾到合适机会捞鱼,再攻渠5分钟,机会来喇。捞中条鳡鱼了,不过唔开心得住,琴晚先去钓具店买嘅店入面最大的捞网只系可以捞到半条鱼,好怕条鳡鱼再甩,唔似8月8日个日咁,我今次唔着皮鞋喇,着对拖鞋去。当捞网捞住半条鱼之后我慢慢将条鱼拉近自己,我一右脚踩咗入水,再用鱼钳的条鳡鱼上水,得咗!收竿走人,拎番去一量一称,105CM,重8KG,哈哈哈!是米级鳡鱼,又添新记录了!

坐沙发看大头帅提鳡鱼很帅

{:5_313:}漂亮的水老虎

漂亮,鳡鱼是我的梦想,羡慕中!

漂亮

爽啊,,,,,,

忒帅了,可惜我们这里没有鳡鱼。。。

kevinzhu 发表于 2011-8-12 11:26
忒帅了,可惜我们这里没有鳡鱼。。。

你们那没有鳡鱼就会有我们这里没有的鱼,不是一样吗?

楼主要讲国语普通话,俺们看的好吃力啊

{:4_295:}